چهار شنبه 01 خرداد 1398
کد خبر: 121
تعداد بازدید: 2321

نشست خبری مدیر کل هواشناسی خوزستان با اصحاب رسانه

 

 

نشست خبري مديركل هواشناسي خوزستان با اصحاب رسانه در اداره‌کل هواشناسی خوزستان برگزار شد

 

مدیر کل هواشناسی خوزستان  در بخشی از سخنان خود با اشاره به سکوت اداره کل هواشناسی نسبت به برخی اظهارنظرها در سیل اخیر،  اظهار کرد: دلیل سکوت ما تاکنون این بود که خوزستان در شرایط سختی قرار گرفته بود و سعی کردیم شرایط را از این سخت‌تر نکنیم.

 

محمد سبزه زاری  افزود: متأسفانه ضعف آگاهی در یک ساختار سبب می‌شود که برخی‌ها با عدم آشنایی با ادبیات هواشناسی اقدام به مدیریت منابع آبی کنند.

 

 

وی با اعلام اینکه از 20 اسفندماه به‌صورت تدریجی اخطاریه‌های خود را به سازمان آب و برق اعلام کردیم، ادامه داد: ما نخستین اطلاعیه در مورد احتمال بارش شدید باران را یکم فروردین و اخطاریه را دوم فروردین‌ماه در سه حوزه مارون، دز و کارون صادر کردیم و به سازمان آب و برق اعلام شد که هر چه سریع‌تر وضعیت سدها را مدیریت کنند.

 

سبزه زاری افزود: اداره‌کل هواشناسی خوزستان وظایف خود را در این خصوص به خوبی انجام داد، اما برخی ارگان‌ها انگشت اتهام به سمت هواشناسی خوزستان گرفتند. اکنون شرایط پاسخ جهت تنویر افکار عمومی و ارگان‌ها فراهم است.

 

وی بیان کرد: سازمان آب و برق خوزستان ایرادی گرفته مبنی بر اینکه هواشناسی اعلام کرده که بارندگی در بهار نرمال یا 10 درصد بیش از نرمال خواهد بود در حالی که بارش دو برابر نرمال بوده است. 

 

 

 

مدیرکل هواشناسی خوزستان گفت: پیش‌بینی فصلی تنها جهت این است که ببینیم وضعیت، نرمال، خشک یا ترسالی است اما اینکه چه میزان ترسالی داشته باشیم، از پیش‌بینی فصلی قابل تشخیص نیست.

وی با اشاره به اینکه نخستین سیلاب ایجاد شده از استان‌های بالادست 11 فروردین به خوزستان رسید، عنوان کرد: ما تقریباً 9 روز قبل از واقعه یعنی با همان استانداردهای آمریکا اخطاریه‌ها را صادر کردیم اما سازمان آب و برق به آن‌ها توجه نکرد.

 

مدیرکل هواشناسی استان خوزستان تصریح کرد: روز 5 فروردین‌ماه آخرین اخطاریه‌ها را به سازمان آب و برق اعلام کردیم و روز ششم فروردین بارش‌ها آغاز شد اما همچنان مدیران سد تراز کرخه را 2 متر پایین‌تر از تراز نهایی سد نگه داشتند. در سد کرخه به‌ازای یک متر افزایش ارتفاع آب حدوداً 160 میلیون مترمکعب آب به‌صورت حجمی ذخیره می‌شود و مدیران سد فقط به میزان 400 میلی‌متر بارندگی سد را خالی گذاشته بودند.

 

 

وی افزود: پیش‌بینی‌های ما 2 بارش سنگین با هسته‌های 400 تا 500 میلی‌متر بارندگی را نشان می‌داد اما اگر با 50 درصد خطا نیز به این پیش‌بینی توجه می‌شد بازهم برای سدها خطرآفرین بود.

 

سبزه‌زاری بیان کرد: همچنین پیش از این به صورت غیررسمی در جلسه شورای آب و برق ستاد بحران، اولین اخطار به صورت جدی داده شد و به تدریج در همه جلسات اخطارها و هشدارها را دادیم، حتی در یک جلسه نسبت به این پیش‌بینی‌ها ابراز تردید شد اما من عنوان کردم که اساس پیش‌بینی‌ها در این فاصله 20 روزه، حالت خاص سیلاب‌ها است که دو بارش سنگین با هسته‌های سنگین 400 تا 500 میلی‌متری را نشان می‌دهند. با وجود اینکه مدل‌ها در فاصله‌های طولانی مانند این مدت خطا دارند، اما زمانی که این میزان بارندگی را در فاصله زمانی کوتاه نشان می‌دهند، حتی اگر 50 درصد خطا داشته باشند، حدود 200 تا 250 میلی‌متر بارندگی خواهیم داشت. این در حالی بود که در واقعیت حدود 350 میلی‌متر بارندگی داشتیم و مدل‌ها خطای زیادی نداشتند.

 

وی افزود: بنابراین پیش از 20 روز اخطارها را دادیم و در حالی که استاندارد ایران سه روزه است، اما ما سنت‌شکنی کردیم و از 10 روز قبل نیز اطلاعیه‌ها و اخطاریه‌ها را دادیم.

 

 

مدیرکل هواشناسی خوزستان گفت: از سوی سازمان هواشناسی در سوم شهریورماه میانگین بارش سه ماه مهر تا آذر کشور را در شرق نرمال اما در غرب کشور بیش از نرمال پیش‌بینی شده بود که این پیش‌بینی فصلی بسیار خوب بود. همچنین سازمان هواشناسی بارندگی در بهار را نرمال تا 10 درصد بیش از نرمال پیش‌بینی کرده است.

 

 

وی ادامه داد: همچنین در یازدهم فروردین ماه، زمانی که مشاهده کردند سیلاب در حال آمدن است، سد دز را باز کرده‌اند در حالی که می‌توانستند از 20 روز قبل آب را رهاسازی کنند. بیشترین میزان سیل در حوضه دز بود نه کرخه و بیشترین خسارات نیز در این حوضه بود. مناطق شعیبیه و شوشتر تحت تاثیر دز قرار گرفتند و از بین رفتند. متاسفانه سد دز را دیر باز کردند و اگر زودتر این کار را کرده بودند، خسارات بسیار کمتر می شد.

 

مدیرکل هواشناسی خوزستان، در رابطه با مشکلات پیش‌بینی این نوع گردوخاک‌ها، عنوان کرد: نه تنها پیش‌بینی‌های ما بلکه پیش‌بینی‌های هواشناسی در کل دنیا حالتی احتمالی دارد و حتی در صورت صدور اطلاعیه‌ای مبنی بر وقوع گردوخاک، احتمال عدم وقوع این پدیده نیز وجود دارد، مشکل اصلی پیش‌بینی هوا در کل دنیا در رابطه با گردوخاک‌های همرفتی نیز همین مسئله است که مکان و زمان وقوع این پدیده را نمیتوان به صورت دقیق پیش‌بینی کرد لذا پیش‌بینی‌ها در هیچ جای دنیا به صورت 100درصدی نیست.

 

وی افزود: وقتی شرایط اقلیمی استان و حتی کشور به این صورت است لذا راه چاره‌ای وجود ندارد چرا که حتی در کشورهایی مانند  چین نیز شاهد وقوع این پدیده اما با شدت‌های مختلف هستیم، در استان خوزستان نیز ما با اقلیت امکانات در حال پیش‌بینی این پدیده هستیم و تا به امروز توانستیم پیش‌بینی‌های قابل قبولی را ارائه دهیم.

 

 

سبزه‌زاری بیان کرد: باید این دیدگاه در تفکرات و ذهنیت مردم القا و ایجاد شود که پیش‌بینی‌های سازمان هواشناسی صرفا یک پیش‌بینی است که احتمال وقوع و یا حتی عدم وقوع آنها وجود دارد؛ دومین مشکل ما این است که در عراق ایستگاه زمینی هواشناسی کاملا محدود و تنها 3ایستگاه آن هم در نجف  و بصره و یکی دیگر از شهرهای بزرگ است و این در حالی است که این 3ایستگاه برای کشور وسیعی چون عراق کفایت نمی‌کند.

 

وی افزود: هر پدیده‌ جوی نیز که بین ایران و عراق رخ میدهد به علت همین محدودیت ایستگاه‌های زمینی هواشناسی تنها زمانی به اطلاع ما رسیده و میتوانیم آن را گزارش دهیم که به مرزها و ایستگاه‌های هواشناسی ما نزدیک شده باشد و این در حالی است که حجم توده‌های گردوخاک افزایش پیدا کرده است.

 

 

سبزه‌زاری در پاسخ به علت عدم به‌روز کردن دستگاه‌های هواشناسی و محدودیت آنها، بیان کرد: کل بودجه عمرانی ما یک میلیارد و دویست میلیون تومان است و این در حالی است که خرید تنها یک سرور مبلغی حدود یک میلیارد تومان برای ما هزینه در بر خواهد داشت؛ همچنین تصاویر پدیده‌های جوی برای ما یک ساعته است و این در حالی است که ما به تصاویر ماهواره‌ای آنلاین نیازمندیم.

 

در پایان این نشست خبرنگاران از مرکز ملی گرد و خاک و پیش بینی اداره کل هواشناسی خوزستان بازدید کردند.



طراحی و پیاده سازی: راد وب