دوشنبه 21 آبان 1397
کد خبر: 87
تعداد بازدید: 1934

روزهای خاکی اهواز سالانه ۱.۵ روز افزایش می‌یابند

 در همایش و کارگاه بین المللی گرد وخاک در اهواز مطرح شد :

روزهای خاکی اهواز سالانه ۱.۵ روز افزایش می‌یابند

مراسم افتتاحیه همایش و کارگاه بین المللی گرد وخاک از تاریخ 19 لغایت 23 آبان با حضور اساتيد دانشگاه هاي بارسلونا و پاكستان ،  به میزبانی هواشناسی خوزستان با همکاری استانداری و ستاد بحران خوزستان در سالن اجتماعات نیشکر اهواز برگزار شد. در این مراسم ، انریک ترادلاس مدیر تخصصی گروه منطقه ای سامانه مشورتی و ارزیابی پیش آگاهی توفان ها، گرد و غبار و ماسه برای منطقه شمال آفریقا، اروپا و خاورمیانه در کارگاه و همایش حضور یافت.

در این مراسم ، مدیرکل هواشناسی خوزستان با بیان اینکه میانگین سالیانه روزهای خاکی در اهواز حدود ۶۱ روز است، گفت:  از سال ۷۲ تا ۹۶ هر ساله یک روز و نیم به تعداد روزهای گرد و خاک اهواز افزوده شده است. در این دوره به صورت میانگین اهواز در فصل بهار 21 روز ، تابستان 20 روز، پاییز 7.3 روز و زمستان 12.1روز گرد و خاکی است که در این مدت، هر سال یک روز و نیم به تعداد روزهای گرد و خاکی اهواز اضافه شده است.

محمد سبزه‌زاری در همایش و هفتمین کارگاه بین المللی گرد و خاک که در اهواز برگزار شد، با بیان اینکه دو مورد گرد و خاک وجود دارد ، گفت: دو مورد گردوخاک وجود دارند، گرد و خاک‌های گسترده که از کشورهای همسایه منطقه را تحت تاثیر قرار می‌دهند و گرد و خاک محلی که در داخل استان رخ می‌دهند.

وی با اشاره به کانون های متعدد گرد و خاک در خوزستان ، گفت: کانون‌های مختلف گرد و خاک در خوزستان وجود دارند. کانون‌های جنوب شرق، جنوب و غرب اهواز و قسمت‌های بین هندیجان و ماهشهر کانون‌های فعال گرد و خاک هستند که طی چند سال گذشته اهواز، شهرهای شمالی استان خوزستان و حتی استان‌های ایلام و کرمانشاه را تحت تاثیر خود قرار داده‌اند.

مدیرکل هواشناسی خوزستان گفت: علاوه بر این، کانون‌های گرد و خاک در مناطق جنوب شرقی عراق بسیار فعال هستند و تقریبا این کانال‌ها را نیز به عنوان کانون‌های محلی گرد و خاک می‌دانیم زیرا فاصله زیادی با استان خوزستان ندارند. گرد و خاک بیشتر این کانون‌ها به سمت کشورهای کویت و شمال عربستان هدایت می‌شود اما گردوخاک یکی از کانون‌ها در شمال اماره، اهواز را درگیر خود می‌کند که یک پدیده کوتاه مدت است.

فعالیت های بسیار خوبی در استان صورت گرفت

در ادامه این مراسم ، مدیرکل مدیریت بحران خوزستان با بیان این که مسایل زیست محیطی از اولویت دولت های منطقه خارج شده گفت: خوزستان وقتی دچار بحران شود به ابر بحران و به چالش بزرگ منطقه تبدیل می شود .

کیامرث حاجی زاده اظهار کرد: همه باید بپذیریم که خوزستان و کل منطقه و استان های همجوار به دلیل تغییر شرایط اقلیمی به این روز گرفتار شده اند. بخشی از مشکلات به دلیل قهر طبیعیت نیست چرا که حدود ۵۰ درصد دستبرد انسان ها در ایجاد این مشکلات نقش دارد که این دستبردها باعث قهر طبیعت شده است.

مدیرکل مدیریت بحران خوزستان ادامه داد: همچنین در حال حاضر در کشورهای همسایه توجه لازم به شرایط زیست محیطی نمی شود که آن نیز به دلیل مشکلاتی از قبیل حضور گروه های تروریستی در برخی از کانون های گرد و خاک و عدم دسترسی به این مناطق است. حاجی زاده تاکید کرد: در دولت تدبیر و امید فعالیت های بسیار خوبی در استان صورت گرفت و اعتبارات زیادی نیز تخصیص یافت.

انتخاب خوزستان به عنوان مرکز ملی گرد و غبار کشور

در ادامه این مراسم ، معاون توسعه و پیش بینی سازمان هواشناسی کشور گفت: سال آبی خوبی با توجه به پیش بینی صورت گرفته، در مجموع در انتظار کشور و خوزستان است.

علی عابدینی اظهار کرد: وظایف سازمان هواشناسی پایش، پیش‌بینی و هشدار گرد و خاک است که باید این کار را با استفاده از اطلاعات ایستگاه‌های سنجش گرد و خاک سازمان هواشناسی و حفاظت محیط زیست انجام دهیم که پس از تجمیع داده‌ها، اطلاعات پایش و به پیش‌بینی تبدیل می‌شوند.

معاون سازمان هواشناسی کشور بیان کرد:خوزستان از سال های دور شاهد گرد و غباربوده ‌و در  15سال اخیر این روند افزایش یافته و نگران کننده است.
وی با بیان اینکه خوزستان به عنوان مرکز ملی برای گرد و غبار کشور انتخاب شده است ، گفت:  مرکز ملی گرد و غبار در اهواز از سال 95 شروع به کار کرد. قرار است این مرکز به یک مرکز بین المللی تبدیل شود و این موضوع از طریق مکاتبه با مرکز بین المللی گرد و غبار بارسلونا در حال پیگیری است.

اثر مخرب خشکسالی در ایجاد گرد و غبار در خوزستان

در ادامه این مراسم ، معاون عمرانی استاندار خوزستان گفت: برگزاری این سمینارها فرصت مناسبی برای انتقال دانش  و تجربه های گرانبها است.‌ وی افزود: زیستن با پدیده گرد و خاک غیر قابل انکار است و نمیتوانیم در این خصوص کاری کنیم اما با تجربه کافی می توانیم گرد و خاک را کنترل کنیم.

معاون عمرانی استاندار خوزستان ادامه داد: در گذشته کمربند سبزی دور استان داشتیم که شامل تالاب ها، رطوبت خاک و نخلستان ها ‌و‌ زراعت ها بود که تا اندازه زیادی از گرد و خاک جلوگیری می کرد.

وی ادامه داد: دخالت انسان بزرگترین عامل از بین رفتن این کمربند بود . همچنین دوران جنگ نیز اثرات مخربی بر طبیعت خوزستان ‌داشت . هاشمی زاده گفت: خشکسالی نیز در این شرایط  تاثیر مخرب دارد اما در جوامعی که برای مبارزه و کنترل خشکسالی برنامه ریزی دارند به راحتی از این مشکلات عبور می کنند.

عوامل انسان ساز نقش زیادی برای فعالیت کانون های گرد و خاک دارند

در پایان این مراسم ، مدیر تخصصی گره منطقه ای سامانه مشورتی و ارزیابی گرد و خاک و ماسه در شمال آفریقا و اروپا و خاور میانه گفت: عوامل انسان ساز نقش زیادی برای فعالیت کانون های گرد و خاک دارند.

انریک ترادیاس  اظهار کرد: دو سال پیش نیز برای همایش گرد و خاک از طرف دانشگاه چمران به اهواز آمدم و این چهارمین بار است که در دوسال گذشته به ایران می آیم و این نشان دهنده اهمین بالای مسائل  زیست محیطی ایران برای کشوهای منطقه و جهان است.

مدیر تخصصی گره منطقه ای سامانه مشورتی و ارزیابی پیش آگاهی طوفان ها گرد ، خاک و ماسه برای منطقه شمال آفریقا و اروپا و خاور میانه گفت: عوامل انسان ساز نقش زیادی برای فعالیت چشمه های گرد و خاک داشته و این سو مدیریت منابع آبی را نشان می دهد ولی این موضوع غیر قابل حل نیست و می توان آن را اصلاح کرد .

ترادیاس تصریح کرد: ایران در زمینه مسائل زیست محیطی و مقابله با کانون های ریزگرد پیش قدم شده و برای بیابان زدایی حرکت های خوبی داشته که در منطقه قابل ملاحظه است . مسأله گرد و خاک فرا مرزی است و همکاری بین بخش های مختلف می تواند هم افزایی بیشتری بین کشورهای منطقه ایجاد کند.



طراحی و پیاده سازی: راد وب